Melissa Heuvelman – AK verhaal

Mijn ontmoeting met AK

Ik ben Melissa en ik ben 25 jaar en ik was drager van zachte lenzen. 

Wanner?

Mijn ontmoeting met AK begon op: 6 augustus 2018 s’avonds had ik geïrriteerde ogen dit heb ik soms wel vaker als ik mijn lenzen te lang in heb. Dinsdag 7 augustus waren ze nog geïrriteerd en had besloten geen lenzen in te doen maar mijn bril op te zetten. Het viel mij op dat toen ik buiten liep op 7 augustus dat ik moeite had om mijn ogen open te houden en dat de zon erg fel was.

Op 8 augustus had ik avonddienst mijn ogen deden pijn dus ik belde voordat ik moest werken de huisarts de assistente vertelde mij oh dat is een oogontsteking kijk het maar even aan. Zo gezegd zo gedaan ik naar mijn werk 3 kwartier fietsen en kon mijn ogen niet open houden door de zon met veel moeite op mijn werk aangekomen en op paracetamol mijn avonddienst gewerkt.

Donderdag 9 augustus weer gebeld en gezegd dat ik ook niet tegen fel licht kan dus de huisarts wilde mij zien. De huisarts heeft gekeken en mij druppels Tobradex voor geschreven dit moest ik 4 x per dag druppelen hij wilde mij 10 augustus weer zien ik weer terug naar de huisarts hij zegt het lijkt minder rood maar je geeft meer pijn aan dus hij heeft mij gelijk door verwezen naar de oogarts in Gouda. Bij de oogarts weer andere druppels gekregen deze moesten 6 x per dag ik had een vervolg afspraak op vrijdag 17 augustus.

Op zaterdag 11 augustus had ik nergens meer last van ik kon mijn ogen weer open doen het was niet meer vervelend ik dacht dit gaat de goede kant op echter op zondag 12 augustus ging het weer minder en ik begon wazig te zien dit was die voorgaande dagen niet zo. Ik heb maandag gelijk gebeld dat ik een afspraak wilde dit kon op dinsdag 16 augustus maar wel bij een andere dokter prima dacht ik en uiteindelijk bleek zei mijn redding te zijn geweest. Ze had een oogschaapsel genomen dit was een nieuwe techniek en nog niet uitgevoerd in gouda maar dit had zei geleerd in Rotterdam. Ze dacht wel aan Acanthamoeba maar op dat moment had ik niet zo een erge pijn dat ze twijfelde of het wel Acanthamoeba was.

Op woensdag 15 augustus ben ik s’middags mijn zoontje gaan halen niks aan de hand en geen last van de zon toen ik thuis kwam was mijn schoonmoeder er ook en moest ze snel mijn zoontje overnemen ik werd niet goed helse pijn aan mijn oog en misselijk en duizelig. Donderdags weer de oogarts opgebeld werd er eerst gevraagd of ik niet kon wachten tot vrijdag met mijn afspraak nee dat kon niet. Laat in de middag weer bij dezelfde dokter als dinsdag ze zegt ik denk dat ik het zeker weet maar we moeten je schraapsel test afwachten wel ga ik je er alvast voor behandelen. Helaas had Gouda niet die medicijnen dus moest ik dezelfde dag nog naar Rotterdam (om eerst bij het Erasmus aan te komen niet wetend dat het oogziekenhuis apart is??) eenmaal in Rotterdam werd al gauw gezegd we gaan je opnemen en elk uur druppelen ook s’nachts helaas waren de juiste druppels er niet dus met een breed assortiment aan antibiotica en druppels zijn ze met mij bezig geweest.

Definitieve uitslag

Vrijdag 17 augustus kwam de zaalarts met de definitieve uitslag Acanthamoeba keratitis en nog meer slecht nieuws de druppels waren er nog steeds niet.

Maandag 20 augustus kwam de verpleegster heel blij aanlopen met Brolene de druppels zijn er dus nu konden wij echt het gevecht aan gaan.

21 augustus heeft een breed scala aan oogartsen mijn oog zitten bewonderen en wat kwamen daar fijne woorden uit zoals “oh normaal is deze kring groter” of “oh normaal is het roder” met als antwoordt mw. Was er heel snel bij dus we hebben de schade kunnen beperken en zoals het er nu naar uitziet ga ik mijn zicht volledig terug krijgen. 21 augustus mocht ik weer naar huis en ik moest 27 augustus weer terug komen. Helaas waren de ontstekingen verergerd en ik moest door blijven gaan met 16 x daags druppelen en ik kreeg Diclofenac 25 mg mee naar huis tegen de pijn dus 3 x daags diclofenac en 4 x daags 2 x paracetamol.

Op 31 augustus wilde mijn huidige oogarts mij zien helaas nog niet veel verbetering en gewoon zo door blijven gaan.

Op 6 september weer terug op afspraak er was een hele kleine verbetering te zien dus ik ging met een goed gevoel naar huis. Echter op 11 september werd de pijn erger en heb ik gevraagd voor verhoging van de pijnstillers. De diclofenac is opgehoogd naar 50 mg helaas werkte dit niet goed genoeg en kreeg ik op 14 september 3 x daags Tramadol maar moest wel op spoed controle op maandag 17 september en hieruit bleek dat er een wondje is ontstaan op mijn hoornvlies. 

AK is een zwaar onderschat akelig beestje wat je normaal functioneren heel erg kan beïnvloeden. Je kan er helse pijnen van krijgen en het maakt je ontzettend moe. 

Mijn strijd is nog niet gestreden maar ik ga dit winnen?! 

Melissa Heuvelman – AK warrior

September 2018